Motorsiklet satışları ile birlikte kazaları da arttı.
Sadece İzmir Yeşilyurt Hastanesi'ne haftada 4�5 kaza yapan vatandaşın geldiğini ifade eden Beyin Cerrahisi Bölümü Şefi Prof. Dr. Şevket Tektaş, motorsiklet kullanıcılarının eğitimsizliğinden şikâyetçi oldu. İzmir'de kayıtlı 25 bin motorsiklete karşılık 2 bin 500 ehliyet bulunduğunu öğrendiğini ifade eden Prof. Dr. Tektaş, devletin eğitime ve motorsiklet kullanıcılarına ait altyapı ve yollar yapması gerektiğini ifade etti. Kaskın da yeterli olmadığını hatırlatan Tektaş, "Kask sadece kafayı koruyor. Boynunu, sırtını neyle koruyacaksın." dedi. Motorların ucuzlaması ve taksitle 1�2 bin YTL'ye alınmasının kazaların artışına neden olduğunu ifade eden Tektaş, motor sürücülerinin aldığı eğitimin masaya yatırılmasını istedi. "Motor sürücü kursu nerede veriliyor? Kim veriyor? Kim denetliyor? Bunların sıkı bir şekilde kontrol edilmesi gerekli." şeklinde konuşan Tektaş, "Ben bunu emniyet yetkilileriyle de görüştüm. Bir otomobili kullanan kişi trafik sigortası, kasko yaptırıyor. Ama motorsiklette kasko yaptıran hiçbir sigorta yokmuş. Ben İçişleri Bakanlığı yetkilisi olsam, özel sağlık sigortası yaptırmadan kimseyi motora bindirmem." dedi.
Tektaş'ın verdiği bilgilere göre, motor kazalarının faturası devlete çıkıyor. Çünkü hastaneye gelenlerin büyük çoğunluğu Yeşil Kart'lı. İlaç ve tedavi masrafları milyarlarca lirayı buluyor. Ayrıca 2022 sayılı yasaya göre sakatlık maaşı almak suretiyle devlete bir yük daha biniyor. Prof. Dr. Şevket Tektaş, bu konuda şunları söyledi: "Örneğin bir hastanın 12. sırt omuru kırık, felç olmuş, plak vida koyuyoruz. Yani yıkılan bir binanın o taşını yeniliyoruz. Omiriliğe bir yararı yok. Çünkü yaralanan omurilik bir daha iyileşmiyor. Fizik tedavinin arkasından sakat arabaları alınıyor bunun ardından sakatlık maaşı bağlattırılıyor."
Işık Sigorta Ege Bölge Müdürü Fatih Çetin, çoğu sigorta şirketinin motorsiklete kasko yapmadığını, yapsa bile teminatını vermediğini belirterek, "Risk olduğu için sigorta sektörü bu işi yapmak istiyor. Ya yüksek rakam söylüyorlar ya da 'hiç yapmıyoruz' diyorlar. Hasar frekansının yüksek olması, çalınmaya açık olması, kullananlarda olması gereken ehliyetin bulunmayışı zaten zararda olan sigorta sektörünün bu konudan uzak durmasına neden oluyor." dedi.
Şerif Erdikici/Mustafa Kuşen