Bir ay içinda üç motor kazası. Motorcular için giyotine dönüşen bariyerler, ucuz Çin malı motor sayısındaki artış, sürücülerin bilgisizliği, diğer araç sürücülerinin motorcuları dikkate almaması ve yasal boşluklar... Motor kazalarına yakından bakınca, gittikçe büyüyen sorunlarla karşılacaksınız..
22 Temmuz, Tuzla'ya evine gitmeye çalışan doktor Ömer Uzma bir aracın motoruna çarpması sonucu hayatını kaybetti. 7 Ağustos 2006, yani Uzma'nın ölümüne sebebiyet veren kazadan 16 gün sona İrem Uygur ve Mete Oymaklı motorlarına arkadan çarpan alkollü sürücünün kurbanı oldular. İzmir'deki bu kazanın ertesi günü ise kurye Tufan Bal'ın arkasında motora binen Özlem Yolcu kazaya kurban gitti. Son iki yılın istatistiklerine baktığımızda motorlu kaza sayısındaki artış sorunun vahim noktalara geldiğini görüyoruz: 2004 yılında 14 bin 943 olan kaza sayısı 2005'te 24 bin 78'e çıkmış.
'Ömer bariyere çarpmasaydı şimdi aramızdaydı'
Cihangir Fadıl Ünal (EMOK, Motorsiklet Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve davanın müdahil avukatı )
"Ömer çok dikkatli bir insandı biz kaza yerine ulaştığımızda zaten tamamen bizim eğitmlerimizde öngördüğümüz koruma kıyafetleri üzerindeydi. Aslında böyle ani bir çarpmada ölümcül bir kaza olmayabilirdi, çarpmadan sonra bariyere vurması sonucuyla ölüm gerçekleşmiş, bariyerin keskin yerleri giyotin gibi olmuş. Şöför, 1987 doğumlu bir çocuk. İfadesinde tecrübeli şoför olduğunu beyan ediyor bunu ispatı için de o gün 12 saat araba kullandığını söylemiş, 12 saat çalışan birisini özellikle direksiyonda sağlıklı bir durumda olduğunu söyleyebilir miyiz? Aslında sorun bariyer, bizdeki bariyerler arabaların yolda kalmasını sağlamak için, Avrupa'daki bariyerler daha yüksek ve çift bantlı ve dolayısıyla çarpma anında hasar veriyor."
'Trafikte risk altındayız'
Kemal Berker: (Motosiklet eğitmeni)
"Motorlu kazaların artmasının asıl sebebi sürücülerin davranış eğilimleri. Sürücüler yaptığı hareketlerin sonuçlarını kestiremiyor. Mesela gaza bastığınızda ne kadar zamanda hızlandığınız kadar ne kadar zamanda yavaşlayacağınızı da kestirmeniz gerekir. İki tekerlekli araç kullananlar tarfikte daha büyük bir risk altında. Biz, motosiklet kazalarını azaltma projesini geliştirdik, bu konuda eğitimler veriyoruz. Bugün ağır araçların asfaltlarda açtığı çukurlardan en çok etkilenen motorcular oluyor, ağır araçların yollara verdiği zararlar, bariyerlerin yapılış biçimi konusunda sorumlu Karayolları Genel Müdürlüğü'dür."
'Hayatımı kaskıma borçluyum'
Uğur Becerikliler (Motosiklet kullanıcısı)
"Geçen sene benzer bir kaza Merter benzinliğinin girişinde benim de başıma geldi. Benim şansım benzinliğin girişinde araç bana çarptığında yola sürüklenmem ve bariyere çarpmamamdı. Birkaç takla attım, kaskım kafamdaydı birkaç parmağım kırıldı o kadar. Düşme anında eğer koruma kıyafetleriniz varsa kazayı hafif atlatma şansınız var ama bariyere çarparsanız kurtuluşunuz olmaz."
'Bariyer güven sağlar'
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün açıklaması:
Biz o bariyerlere Pasif Güvenlik Sistemi diyoruz. Bariyerler, otoyolda araçları yolun içinde tutan bir sistem. Aşağı yukarı bütün yolların standartı Almanya'daki RAW RG 620 adı verilen sistem. Standart oluştururken çarpma açısına ve hızına göre ayarlanıyor. Büyükşehir yollarının durumu farklı, onlar geçici işler yapıyor ve karayollarında kullandıkları standart da onları ilgilendirir. Karayolları insanların trafikte daha güvenli seyretmesi için o bariyerleri koyuyor."
www.sabah.com.tr den alıntıdır