Son yıllarda motosiklet kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak motosiklet
kazalarında artış görüldüğü bildirildi.
Motosiklet kazalarında yaralananlar, ortalama 8 gün hastanede yatıyor.
Türk Omurga Derneği ve Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji
Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Yalnız, Türkiyede motosiklet kazaları yaralanmaları
konusunda fazla çalışma olmadığı için üniversite olarak 2003-2007 yılları arasında
hastaneye tedavi amacıyla gelen 212 motosiklet kazalısının profilinin araştırıldığını söyledi.
Hastanede tedavi edilen 212 hastadan 204'ünün erkek, 8'inin ise kadın olduğunu ifade eden Yalnız, bu kişilerinin yaş ortalamalarının 32 olduğunu belirtti.
Sıklık açısından yaralanmaların dağılımlarını da araştırdıklarını bildiren Yalnız, "212 motosiklet kazasının 106'sında ortopedik, 103'ünde kafatası yaralanması oluştu. Bu yaralanmaların dışında omurga, karın bölgesi yaralanmaları var" dedi.
Kazada yaralananların yoğun bakımda ortalama 8 gün kaldığını vurgulayan Yalnız, şunları kaydetti:
"Gerek bu kazaların önlenmesi gerekse kaza sonrası motosiklet sürücülerinin daha az zarar görmesi için trafik denetimleri yoğunlaştırılmalı. Motosiklet sürücülerinin ve yolcularının güvenliği bakımından kask ve diğer korumalı ve görülebilirliği sağlayan ışık yansıtmalı özel giysilerin kullanılması sağlanmalı. Diğer sürücülerin motosikletlileri fark edebilmeleri için far yakmaları teşvik edilmeli, ehliyetsiz motosiklet kullanılmasına izin verilmemelidir.
Yüksek risk altında bulunan ergenlik dönemindeki ve genç yaştaki motosiklet sürücüleri sosyo kültürel ve ekonomik açıdan araştırılmalı, bunların tehlikeli davranışlara girmemeleri konusunda alınması gereken önlemler ruh ve toplum bilimi uzmanları tarafından ele alınmalıdır.
Ayrıca, trafikteki diğer motorlu sürücülere de motosiklet kullanıcılarının 'korumasız' olduğunu düşünerek daha özenli ve dikkatli davranmaları konusunda eğitim verilmesi gerekmektedir. Motosiklet sürüş eğitimi yaygınlaştırılmalı ve sürücüler eğitim almaları için teşvik edilmelidir."
Bu arada, Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy ilçelerindeki kazalarda yaralanan motosiklet sürücüsü Fatih Şimşek ile Fuat Şen'in tedavileri Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji servisinde sürüyor.
21 gündür tedavisi devam eden ve 2 ameliyat geçiren Fatih Şimşek, iş çıkışı motosikleti ile eve giderken kamyonun çarpması sonucu yaralandığını söyledi. Kazada başta kafatası olmak üzere vücudunda 5 ayrı kırık oluştuğunu belirtti.
İki gün önce aynı anda 7 saat süren ameliyat olduğunu ve ameliyatının iyi geçtiğini ifade eden Şimşek, "Kazaya karışan kamyonu ve beni gören arkadaşlar ım bana moral vermek için 'kamyonda senden çok hasar var' diyor. Kaza anında önce fara ve aynaya, daha sonra ise cama çarptıktan sonra kafa üstü düştüm. İnanılmaz, ama, yaşıyorum, doktorlarıma şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Çorlu'da karşıdan gelen araca çarpmamak için otomobil ile minibüsün arasından geçmeye çalıştığı sırada kaza yapan Fuat Şen de daha önce kullandığı iş makinesinin 2 kez devrilmesine rağmen yara almadan kurtulduğunu söyledi.
Arkadaşından aldığı emanet motosikletle kaza yaptığını bildiren Şen, "Kazada sol ayağım kırıldı. 45 günde 3 ameliyat yapıldı" diye konuştu.
kaynak: nethabercilik