Motovirus.com;

2005 yılını 2006 ya bağlayan gece yani 0cak 2006 da yayın hayatına geçmiş, motosiklet camiasına yeni bir soluk getiren, motosiklet kullanıcılarının kolayca tüm bilgilere ulaşabileceği bir forum olma özelliğini taşımaktadır. Motosiklet adına tüm merak ettiklerinize kolayca ulaşabilir, merak ettiğiniz başlıkları konu haline getirerek diğer üyelerimizden destek isteyebilirsiniz. MV nin en büyük özelliği ise AİLE kavramını kullanıcılarına en yi şekilde aktarması ve AİLENİN bir parçası olmalarını sağlamaktır.

Üye Girişi

Şifrenizi unuttuysanız tıklayın?

Hemen Üye Olun!

MV’ye üye olmak için kayıt formunu doldurarak size gelecek olan aktivasyon kodunu onaylamanız yeterli olacaktır. Aktivasyon kodu mail adresinizin junk mail ( önemsiz postalarına ) düşebilir. Eğer aktivasyon kodu mailinize gelmedi ise info@motovirus.com a mail atarak üyeliğinizin onaylanmasını isteyiniz.

motosiklet forum üye kayıt

Motovirus.com

Tags: , , , , , , ,

Yanıtla
Eski 07-12-2006, 10:43   #1 (permalink)
Administrator

Biscuit kullanıcısının avatarı

Giriş: Nov 2005
Biscuit kullanıcısına MSN aracılığı ile mesaj yolla
Exclamation Trafik İnsanları’nın ortak sıkıntısı kuryeler ve madalyonun diğer yüzü

Geçen haftaki yazımda uzun uzun trafikte riskli sürüşleri ile her an her yerden çıkabilen, bazen trafik kurallarını hiçe sayarak ters yönlere, yaya kaldırımlarına dalan, ticari amaçlı motosiklet sürücülerinden bahsetmiştim.

Gerçekten kuryelerin trafikteki bu hallerinden sanırım şikayetçi olmayan hiçbir ’trafik insanı’ yoktur. Şikayetten kastım, "Asalım hepsini tek tek, hiçbiri kalmasın trafikte" şeklinde değil elbet! Motorcu motorcunun her daim dostudur bir kere! Ama dost da bazen acı söyler. Köşemi daimi okuyanlar onlara karşı ne kadar büyük bir sevgi ve saygı duyduğumu bilirler, kar-kış demeden işlerini yapmaya çalıştıkları için.

Ancak bu trafikte bir sorun teşkil ettikleri, riskli sürüş yaptıkları gerçeğini değiştirmiyor. Evet onları bazen kask takmıyorken, bazen yaya kaldırımında insanların arasında ilerlerken, bazen tek yön bir yolda karşımızdan gelirken, bazen dönülmezden dönerken görüyoruz. Hepsinde bir telaş, bir yerinde duramamazlık, bir acele... Peki ama neden? Geçen hafta uzun uzun şikayetlerimi dile getirdim, bu hafta da madalyonun diğer yüzüne bir bakalım istiyorum. Motor tepesinde ekmek parası kazanmaya çalışan motorcu dostlarımızın tarafından olay nasıl görünüyor bakın bakalım?

HADİ KOÇUM GÖSTER KENDİNİ

Kurye yani motosiklet ile teslim alınan evrak, paket vs.yi en kısa sürede teslim edilecek noktaya ulaştırma hizmetinin sektöre girişi öyle çoook eskilere dayanmıyor. Ben diyeyim 15 siz deyin 20 sene evvel bu tip bir hizmetin sektörleşme durumu yok idi. Doğal olarak sektöre ilk girenler güzel bir başlangıç yaptı. İlk kurye şirketi bundan 15 yıl kadar önce Esentepe’de kurulmuş. Hala da faaliyetine devam etmekte. Rekabetsiz, huzurlu, yeni bir sektörde bir elin parmağını geçmeyen sayıdaki kuryeler için o zamanlar günümüzdeki gibi büyük sorunlar yokmuş. Ne zaman ki bu işin çok fonksiyonel ve özellikle büyük metropollerde büyük yararlar sağlayan, pratik yönü anlaşılmaya başlandı, o zaman kuryelere de talep artmaya başladı. Talep artınca da kendine iş kolu arayan pek çok girişimci, kurye şirketi açtı. Tabi kurye şirketlerinin sayısın artması da bir rekabet ortamının doğmasına sebep oldu. Aynı dönemde benzin fiyatlarına gelen zamlar, paket taşıma fiyatlarına gelmiyordu. Yani kurye olarak çalışan ve çoğunlukla parça başı belli bir oranda ücret alan kuryeci kardeşimin, çalışma temposu aynı kaldığı sürece aldığı para azalmaya başlamıştı. Şirketler arası rekabet de kızışmaya başlayınca, parça başı fiyatlar iyice düşmeye ve bir kuryenin ilk zamanlardaki gelirini elde edebilmesi için, aynı çalışma saatleri içinde daha çok iş teslim etmesi gerekmeye başladı. Ayrıca tek iş için yola çıkartılmayan kuryeler, şirkette "Birkaç iş daha gelsin öyle çık" diye bekletilirken, ilk gelen işlerin sahipleri "Nerde kaldı kurye hala gelmedi bekliyoruz" serzenişlerinde bulununca, şirket sahibi; "Hadi koçum, sen uçarak götürüsün şimdi hepsini, yüzümüzü kara çıkarma göriiim seni..." gazı ile kuryeyi yola çıkardığında işte ortaya o bizim trafikte acayip rahatsız olduğumuz görüntüdeki kuryeler çıkmaya başladı.

Çoğunluğu yüzde 50 pirim sistemi ile çalışan kuryeler aslında bu rekabet koşullarında, şirketlerin ’en düşük fiyata en kısa sürede hizmet’ anlayışı ile müşteri çekme çabası yüzünden bu denli tehlikeli ve bu denli riskli motosiklet kullandıklarını söylüyorlar. İstisnalar elbette hariç. Ancak bu onlara "Heee tamam o zaman yaya kaldırımına da çıksınlar, ters yöne de girsinler" dememize sebep değil. Hafta boyunca pek çoğu ile bulduğum her fırsatta konuşmaya çalıştım. İsimleri ve firmaları bende saklı motorcu kuryelerden biri; "Ne kadar çok iş o kadar para demek her şeyden önce. Gerçekten biraz sert motor kullanıyoruz bu doğru, ama bu motorumuzu ve trafiği iyi tanımamızdan, sürekli motor üstünde olduğumuzdan dolayı kendimize olan güvenimizden kaynaklanıyor" diyor. Tamam da ya yerde yatarken gördüğümüz sayısız kurye? "Onlar da genelde otomobillerin hatalarından kaynaklanıyor" diyorlar. "Yapmayın, sizin hiç mi suçunuz yok" diyorum. "Eeee tamam, bizim de bazen sapıttığımız oluyor tabi... Bir yandan para kazanma telaşı bir yandan her gün saatlerce aynı trafikte boğuşmak" diyorlar.

SORUMLULUK ŞİRKETLERDE

Şimdi hal böyleyken şöyle de bir durum ortaya çıkıyor tabi. Ben kuryelerden trafikte şikayet ederken, evimde, iş yerimde, bir kurye şirketine telefon açıp gelmeyen evrakım için: "Kardeşim hadi çabuk hani 20 dakika dediniz 25 dakika oldu yok adam ortada" diye fırça çekiyorsam, bu benim iki yüzlülüğüm olur. Ya da paket servisi elemanları için de benzer şeyler geçerli. Onlar parça başı primli çalışmasalar da oradaki rekabette, elemanlar için pek hayra alamet değil. Hepiniz ’eğer bilmem kaç dakika içinde pizzanız kapınızda olmazsa, bir pizza bizden hediye’ tadındaki kampanyaları bilirsiniz. Yani sorunun temelinde hep bir rekabet yani para var. Şimdi ne yapsın bu kurye kardeşler? O zaman asıl sorumluluk öncelikle bu kardeşlerimizin çalıştıkları şirketlerde.

ORTAK FİYAT ORTAK SÜRELER

Bu durumda bana göre, bu ’kurye sorununun’ trafikte durması, en azından azalması için öncelikle kurye şirketlerinin bir şekilde birleşip ortak bir fiyat üzerinden ortak süreler tespit etmesi gerekiyor. Tespit edilecek sürelerin de ütopik süreler olmaması lazım elbette. Bu rekabeti yok etmez. O zaman başka rekabet unsurları girer çünkü devreye. Ayrıca rekabet ortadan tamamen kalksa bile bu yapılmalı çünkü hiçbir rekabet insan hayatının söz konusu olduğu yerde yaşayamaz, yaşamamalı! Rekabet uğruna insanları daha seri, daha hızlı motosiklet sürmeye, trafiği katletmeye zorlayan tüm şirketleri esefle kınıyorum! Bence ortak fiyat üzerinden ortak sürelerde bu işlerin yapılması, kurye arkadaşlarımızın üzerindeki baskıyı oldukça azaltacaktır. Bunun dışında elbette kurye dostumuza da sorumluklar düşüyor. Her ne olursa olsun, kendi hayatını ve trafikte başkalarının hayatını riske atacak hareketler yapması da yapmaması da en nihayetinde onun elinde. ’Efendi Kurye’ imajını oturtmak için her kurye üzerine düşeni yapmalı. Gerçekten saygı duyulacak bir iş yaptıkları ortada, o zaman hak ettikleri bu saygıyı kazanmak için çevrelerine daha duyarlı davranmalılar. Üzerlerine yapışmış bu kötü imajı silmek için onlarla beraber her türlü girişime varım. Önümüzdeki haftalarda bu konuya devam edeceğim, her türlü fikrinizi benimle paylaşabilirsiniz.

Bu haftanın başlangıç motoru; Honda CBR 125 R

Honda CBR 125, ilerde büyük ağabeylerini kullanmayı düşünen spor motosiklet meraklıları için biçilmiş kaftan. Tek silindirli dört zamanlı motoru 13.2 beygir güç üretiyor. 115 kilogram ağırlığındaki CBR, 6 vitesli şanzımanı ve disk frenleriyle sürücülerini mutlu edebilecek bir motosiklet. Kırmızı, siyah, turuncu ve repsol olmak üzere 4 renkte satışa sunulan CBR 125, başlangıç olarak keyifli makine olmasının yanında renkleri ile de özellikle bayan sürücülerin oldukça ilgisini çeken bir model.

Ayşe Şule BİLGİÇ : Hurriyet.com.tr den alıntıdır...

KİNG OF MV....KİNGOFRİDER... 05 KASIM 2009
Biscuit is offline  
Bu Mesajı Facebookta Paylaş!
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 07-12-2006, 10:57   #2 (permalink)
Motosiklet Sevdalısı

Karagas kullanıcısının avatarı

Karagas kullanıcısına MSN aracılığı ile mesaj yolla
İşin içine para girdimi hiç bir kural işe yaramaz ve insanlar canlarını bile tehlikeye atar yukarıda yazıldığı gibi...

Köfte & Charleston® www.kofte&charleston.com
Şu an Karagas kişi online.  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 07-12-2006, 11:47   #3 (permalink)
Motosiklet Sevdalısı

WindRider kullanıcısının avatarı

Giriş: Mar 2006
WindRider kullanıcısına MSN aracılığı ile mesaj yolla
aynen aynen para herşeye kadirdir
ters yöne ve yaya kaldırımlarına bile
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 07-12-2006, 12:40   #4 (permalink)
Motosiklet Sevdalısı

selçuk333 kullanıcısının avatarı

Giriş: Aug 2006
selçuk333 kullanıcısına MSN aracılığı ile mesaj yolla
Alıntı:
WindRider tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
aynen aynen para herşeye kadirdir
ters yöne ve yaya kaldırımlarına bile
Biz şuna ekmek parası diyelim yavv....
Sonra bir gün o çiçeğin özüne bir arı konacak!
Belki o arı ben olacağım!
selçuk333 is offline  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 07-12-2006, 13:02   #5 (permalink)
Motosiklet Sevdalısı

e_erdun kullanıcısına MSN aracılığı ile mesaj yolla
düzeltme yazısı olmuş bence ,geçen haftaki yazı gerçekten sert bir yazıydı bu yazıdada kuryeci arkadaşlarla konuşulduğu söylenmiş .... Hala kuryelerin genel olarak riskli motor kullandığını kabul etmiyorum , ufak bir azınlık kuralsız motor kullanıyor desek daha doğru olur...
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 07-12-2006, 13:03   #6 (permalink)
Motosiklet Sevdalısı

selçuk333 kullanıcısının avatarı

Giriş: Aug 2006
selçuk333 kullanıcısına MSN aracılığı ile mesaj yolla
Alıntı:
e_erdun tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
düzeltme yazısı olmuş bence ,geçen haftaki yazı gerçekten sert bir yazıydı bu yazıdada kuryeci arkadaşlarla konuşulduğu söylenmiş .... Hala kuryelerin genel olarak riskli motor kullandığını kabul etmiyorum , ufak bir azınlık kuralsız motor kullanıyor desek daha doğru olur...
Erdun abim size katılıyorum , haklısınız...
Sonra bir gün o çiçeğin özüne bir arı konacak!
Belki o arı ben olacağım!
selçuk333 is offline  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 07-12-2006, 14:02   #7 (permalink)
Moderator

adonis kullanıcısının avatarı

birçoğu aslında çok güzel, ustaca motor kullanıyor... çok km yaptıkları için deneyimli oluyorlar...
beni tehlikeye atan olmadı şimdilik...

bir de araçlara çok yakın gittikleri için bazı araç sürücüleri korkuyor...
bazı yayalar ve şöforler " kurye az kalsın bana çarpıyordu" diye sağda solda anlatırlar.... ama bence o kuryenin çarpacağından değil, zaten kılpayı geçmeye ayarlamıştır kendini... ne yapsın adamın işi o ....

ama tabii aralarında çok arızalı çıkıp da kötü kullanan da vardır...
Eski 07-12-2006, 14:08   #8 (permalink)
Motosiklet Sevdalısı

ghost_rider kullanıcısının avatarı

Giriş: Feb 2006
Yaw hepimiz motorcuyuz bir motorcu herhangi bir araca çokyakın geçiyorsa araç sürücüsünün panik yapması yersiz neticede o kişikendini ayarlamıştır.
Ben sohbet ettiğim eşime dostuma aynısını söylüyorum "Aa az kaldı çarpacaktı son anda kırdım direksiyonu falan..."
Hep diyorum siz yolunuzdan şaşmayın çarpacak düşüncesiylede yardımcı olmak için sağa sola kırmayın direksiyonu diye.
Tabi ki tasvip etmiyorum kişi kendini ayarlasa dahi ben buradan geçerim diye diğer araç sürücüsünü korkutması halinde meydana gelebilecek olayları düşünmüyorlar insanlar panik yüzünden facialara yol açabilirler....

Bu mesaj en son " 07-12-2006 " tarihinde saat 14:24 itibariyle ghost_rider tarafından düzenlenmiştir....
ghost_rider is offline  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 07-12-2006, 14:38   #9 (permalink)
Motosiklet Sevdalısı

ChatnoiR kullanıcısının avatarı

kuralları çiğneyen, yolda adam gibi gitmeyen herkes sonuçlarına katlansın ama çevresine zarar vermesin diyorum ama bu da pek mümkün olmuyor. ya birine yada bir araca çarpıyorlar, bu düşüncem trafikte yer alan tüm araçlar için tabii ki. sözüm sadece kuryelere değil yani.

polemiğe girmiyoruz dövüyoruz... deliler no :2 elimizde zincirler popomuzda deri pantolon hayatta kask takmayız herkesi döveriz döverkende polemiğe girmeyiz. yolda yürüyen yayalara zincirle vururuz neden mi çünkü hem saygısız hemde deliyiz...
ChatnoiR is offline  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 08-12-2006, 13:55   #10 (permalink)
Motosiklet Sevdalısı

muhbir kullanıcısının avatarı

Giriş: Mar 2006
firmalar bu konuya bu kadar ılımlı bakmayacaktır:-))))
Yanıtla

Bookmarks

Şu an bu konuyu görüntüleyen kullanıcı sayısı: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları