Motovirus.com;

2005 yılını 2006 ya bağlayan gece yani 0cak 2006 da yayın hayatına geçmiş, motosiklet camiasına yeni bir soluk getiren, motosiklet kullanıcılarının kolayca tüm bilgilere ulaşabileceği bir forum olma özelliğini taşımaktadır. Motosiklet adına tüm merak ettiklerinize kolayca ulaşabilir, merak ettiğiniz başlıkları konu haline getirerek diğer üyelerimizden destek isteyebilirsiniz. MV nin en büyük özelliği ise AİLE kavramını kullanıcılarına en yi şekilde aktarması ve AİLENİN bir parçası olmalarını sağlamaktır.

Üye Girişi

Şifrenizi unuttuysanız tıklayın?

Hemen Üye Olun!

MV’ye üye olmak için kayıt formunu doldurarak size gelecek olan aktivasyon kodunu onaylamanız yeterli olacaktır. Aktivasyon kodu mail adresinizin junk mail ( önemsiz postalarına ) düşebilir. Eğer aktivasyon kodu mailinize gelmedi ise info@motovirus.com a mail atarak üyeliğinizin onaylanmasını isteyiniz.

motosiklet forum üye kayıt

Motovirus.com

Tags: , ,

Yanıtla
Eski 12-12-2008, 00:26   #1 (permalink)
Administrator

Biscuit kullanıcısının avatarı

Giriş: Nov 2005
Biscuit kullanıcısına MSN aracılığı ile mesaj yolla
Post MOTED iş başında

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) pek çoğumuzun bildiği gibi Türkiye’de faaliyet gösteren büyük motosiklet distribütörlerinin kurduğu bir dernek. Bu dernek yıllardır var ama enteresan şekilde bir türlü kabuğunu kırıp gerçekten motosiklet sektörüne damgasını vuracak işler yapamadı. Geçen Mayıs ayında ise yönetim komple değişti. Şu günlerde krizden ciddi boyutta etkilenen sektöre rağmen yeni yönetim neler yapacağını basın ile paylaştı.

MOTED Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Kutluay ilk amaçlarının ekonomik olarak motosikletin kamuoyuna kabul ettirilmesi gerektiğinden bahsetti. Öncelikle motosikletin insanlar tarafından doğru algılanması gerektiğinden dem vurdu. Kriz sözkonusu olsa bile 2008 yılında motosiklet satışlarının 2007’den 10 daha fazla olmasına rağmen bir Yunanistan veya İtalya’ya göre kullanım oranının ne kadar düşük olduğunu söyledi. Yunanistanda 1000 kişiye 70, İtalya’da 175 motosiklet düşerken ülkemizde bu rakam 25. İlk hedefin Yunanistan’ı yakalamak olduğunu söyledi.

Peki nasıl olacak bu? Hele ki küresel kriz varken, bankalar kredi vermiyorken nasıl olacak? Sayın Kutluay 2007’de 191 bin, 2008’de tahminen 181 bin satış gerçekleşirken bu durumda 2009’da 110 bin satış tahminleri olduğunu belirtince şimdi taşlar yerine oturdu. 2009 hiç keyifli geçmeyecek. Uzun vadede Türkiye’de potansiyel olarak 500 bin satış rakamının yakalanmasının en önemli hedefleri olduğunu belirtti. Hani bana sorsanız rüya gibi olur bu tablo ama kat etmemiz gereken baya yol var. Hele bi şu kriz geçsin, birkaç senemiz de böyle gitsin inşallah o da olacak.

ÖNCE ÖNYARGILAR KALDIRILACAK

Kutluay projelere başlamadan önce ilk hamle olarak toplum genelinde motosiklet kullanan-kullanmayan insanlarla çok detaylı bir anket çalışması yaparak toplumun motosiklete olan yaklaşımlarını incelediklerini, sonrasında elde edilen bilgilerle çıkarılacak profillere göre nasıl bir hareket planı izleyeceklerine daha kesin karar verebileceklerini anlattı. Bu çok güzel bir başlangıç noktası aslında. Ankette motosikletten nefret eden ciddi bir kitle olduğundan bahsetti ki, düşünün bir ankette insanlar bunu dile getirebiliyorsa ne kadar kötü bir önyargı denizinde kürek çekiyoruz. MOTED’in bilinçlendirme projelerinin ilk adımının bu önyargıları kaldırmak olması ise biraz iç rahatlatıcı.

MOTED Muhasip üyesi Simay Alsan’ın söylediklerini duyduktan sonra iyice karalar bağladık. 250cc üstündeki motor hacmine sahip motosikletlerin bu krizden daha fazla etkileneceğini, pazarda yüzde 25 daralma tahminleri olduğunu söyledi. Dolayısıyla bütün planlarını da bu daralmaya göre yaptıklarını ekledi. Ne yazık ki bu rakamlar gerçek ve Simay Hanım’ın tahminleri de doğru çıkacak gibi görünüyor. Ama bu kadar yol kat edip tam taşlar bir bir yerine oturmaya başlamışken tamamen kontrolümüz dışındaki sebeplerden dolayı geriye doğru adım atmak hepimiz için çok acı. Kabullenmesi çok zor.

İMAJI EKONOMİK OLMALI

MOTED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ergene ise motosiklet kültürünün Türkiye’de oturması için bazı çalışmalar yapacakları müjdesini verdi. Öncelikle toplumda motosikletin tehlikeli imajının yerine gayet pratik ve ekonomik bir araç olduğu imajının yerleştirilmesi için çalışacaklarını belirtti. Özellikle Üniversitelerde, liselerde bazı bilinçlendirme çalışmaları yapılacağını, Eğitimler düzenleneceğini, basın yoluyla kampanyalar gerçekleştirileceğini anlattı. Bana göre bunlar ilk günden beri yapılmalıydı zaten. Ancak şöyle bir durum var ki bu işler hayrına, sevabına yapılacak şeyler değil. Bütün bunların bir bütçesi var. Bana büyük bir mut ışığı yakan nokta ise şu oldu. MOTED bütün bu projeler için tüm üyelerin oluşturduğu bir bütçe havuzuna sahip olacak. Bu havuzdan projeler için kaynak sağlamak mümkün olacak. Dolayısı ile bu söylenenlerin yapılmaması için bir sebep görünmüyor artık.

KRİZDE FUARLA TANITIM AVANTAJI

MOTED Genel Sekreteri Metin Kalkavan ise 5-8 Şubat 2009 tarihleri arasında, Dünya Fuar Yapım tarafından düzenlenecek olan ve dernek tarafından desteklenen MotoPlus 2009 Motosiklet ve Bisiklet Fuarı hakkında açıklamalarda bulundu. Krizde tanıtımın avantaj sağladığını belirten Kalkavan fuarın tarihinin erkene alınmasının piyasayı canlandırmasını beklediklerini söyledi. Kalkavan fuarda teorik eğitimler düzenlenerek ziyaretçilerim motosiklet konusunda bilinçlendirileceğini söyledi. Sodeks Fuarcılık Genel Müdürü Murat Demirtaş, düzenlenecek fuarın gelirlerinin MOTED’in projeleri için oluşturulan bütçede kullanılacağını ve Şubat ayında düzenlenecek fuarın sektöre büyük hareket getireceğini belirtti.

Çok güzel. Vallahi çok güzel gelişmeler bunlar. Neden derseniz en başta daha önce kimsenin bu konuda bir adım bile atmamışken, son derece zor koşullarda birileri çıkıp işe abc den başlamak cesaretini gösterebiliyor. Hani şu anket meselesi bile aslında o kadar önemli ki. Bu kadar basit bir şeyin daha önce yapılmamış olması bile bence çok garip. Sonuçta ne olursa olsun ilk adımların atılması, sektörden birilerin çıkıp biz taşın altına elimizi koyacağız demesi güzel bir hareket. Umuyorum ki arkası gelsin, bu işler yarım kalmasın. Çünkü iyi yada kötü her gelişmenin ucu motosiklet sevdalılarına dokunuyor. MOTED toplantısından sonra düşündüğüm şeyler çok olumlu aslında. Destek olmak, takip etmek gerekli. Motosiklet sektörünün can simitlerini kuşandığı şu günlerde merdiveni duvara dayayıp ilk basamağa ayak koyması bile gelecek için ümit verici.

Ayşe Şule BİLGİÇ
ruzgarinkizi@hurriyet.com.tr
Rüzgarın Kızı - Ayşe Şule Bilgiç'in Yazıları Her Çarşamba Hürriyet Gazetesi Otoyaşam Ekinde Yayınlanır
Biscuit is offline  
Bu Mesajı Facebookta Paylaş!
Alıntı Yaparak Cevapla
Yanıtla

Bookmarks

Şu an bu konuyu görüntüleyen kullanıcı sayısı: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları